Madrid!

Under en filt i Madrid
ligger en Tronsen på gild
tittar på kvinnan bredvid
under en filt i Madrid

Ha, vilket soft ställe. Jag åkte dit med en klasskompis (låt oss kalla honom "herr Nilsson") för att hälsa på en annan klasskompis (låt oss kalla honom "Tronsen") som är utbytesstudent där.

Några intryck:

- Det slog mig att jag kan känna mig mer otrygg i Stockholm än i Madrid. Här är det fulla typer som skrålar, fönster krossas och det levs om. I Madrid: jag såg inte en enda spräckt ruta, trots att nattpulsen är så mycket livligare där än här. Inte heller mötte vi någon som uppträdde hotfullt. I Barcelona däremot (som jag besökte i somras) fanns det en del skumma typer.

- Otroligt mycket bilar överallt.

- Matkulturen är egentligen inte mycket att hurra för. Visst, de har tapaskonceptet som är mycket charmigt, men intrycket är att allt är ganska flottigt, smakfattigt och onyttigt. Dessutom, om man fått för sig att spansk mat är välkryddad har man blandat ihop den med mexikansk.

- Äter folk sallad i det här landet? Ingenstans fick man sallad till det man beställt. På sin höjd ingick tomat som ingrediens.

Nå, vad gjorde vi för nåt då?

Fredag: Upp i ottan (5:20) för att ta flygbussen till Aplanda. Resen gick smärtfritt, mellanlandning i Amsterdam. Blev mötta på Madrids flygplats av Andreas (Tronsen). Vi installerade oss hemma hos honom på gatan Guzmán el Bueno och gick sen en runda på stan. Käkade på Don Jamon tapas bar på Gran Via. Det var hyfsat, man fick in lite mysko ost och en rätt trådig skinka som dock var väldigt god. Salladen lyste med sin frånvaro (vad är det för uttryck egentligen?)
Traskade runt ett tag till och avnjöt sedan ett glas sangria på en uteservering i parken intill slottet.
Avslutade kvällen på en ombonad bar. Allt var fluffigt och det fanns som kuddrum längre in. Exakt vad som försigick där inne tänker jag inte spekulera i. En DJ spelade tillbakalutad lounge. Vi tog varsin öl och begav oss hem runt halv två, vi hade trots allt gått upp hyggligt tidigt.

Lördag: Jag har nog aldrig gjort så mycket på en dag som denna lördag. Vi vaknade till tonerna av något smörigt bossanovaliknande. Nere på gatan står en man med nånform av ljudalstrande mackapär och håller låda. Tydligen hänger han i samma gathörn varje lördag. Spelandes en och samma låt, timme efter timme. Efter att ha varit ner och inhandlat frukost och satt i oss den begav vi oss ner på stan till Retiroparken. Vi hyrde en roddbåt i dammen, paddlade runt i den och gassade oss i solen.
Fortsatt promenad genom parken, så småningom kom vi fram till tågstationen och kikade in där. Där inne var det rena djungeln, med palmer och t o m sköldpaddor. Det vore nåt för centralstationen här att ta efter, den kan behöva piffas upp.
Vi besökte Reina Sofia, känt konstmuseum med bl a Picasso. Guernica var förstås magnifik. Gillade en staty också, "Den store profeten", vore nåt att ha hemma det. Skulle antagligen bli trångt att ha den hemma på rummet dock. Käkade på nån halvbillig, turistig restaurang i närheten. Sen var det dags för fotboll, Madrid mot Sociedad. Matchen slutade 1-1, sannolikt till Madrids förtret. Själv hade jag aldrig varit på fotboll förut, är som bekant föga intresserad, men det var faktiskt en upplevelse. Arenan var enorm, med upp till 80 000 åskådare (jag tror 65 000 var där). Spännande terroristmål, kunde jag inte låta bli att tänka. Hela företeelsen är på något sätt lätt absurd, masspsykosen är påtaglig. Inget ont i sig, men komiskt. När bollen vid något tillfälle skjuts iväg upp mot publiken sträcker sig människorna på läktaren efter den likt en havsanemon som hittat ett plankton. Det var vackert, på sitt sätt.
Efter fotbollen återvände vi till baslägret (Andreas lägenhet) och tog igen oss ett slag. Efter en efterlängtad dusch var det dags för fest. Några kompisar till Andreas samt kompisar till dessa dök upp. Vid tvåtiden tog vi taxi till ett goth-ställe de kände till och vi hängde där någon timme tills de stängde. Då drog vi vidare till en lite större club med våldsamt mycket folk och lustig musik. Hem drog vi oss vid sjutiden på morgonen. Denna dagen ett liv.

Söndag: Vi hade planerat att gå på loppmarknad som tydligen ska vara en sevärdhet, men tog det lugnt och sov ut istället. Sedan gick vi på Pradomuséet och hängde på diverse caféer resten av dan. På natten gick vi upp till något som tydligen var ett egyptiskt tempel, därifrån hade man storslagen utsikt över staden. Jag gjorde det vanliga misstaget att försöka få med det på kort, men det blev givetvis nästan bara svart.

Måndag: besökte universitetsområdet och kollade lite hur Andreas hade det i plugget. Van Gogh café var ett trevligt ställe. På hemvägen var vi tvugna att gå in på "Kiruna bar" och fråga om det hade något med Sverige att göra. Han hade fått frågan förr, och svaret var nej, det hade det inte.

Tisdag: Vi hade varit i valet och kvalet om vi skulle åka till Valencia vid kusten, men bestämde oss för att det skulle bli för stressigt. Vi nöjde oss med en dagsutflykt till Toledo istället. Det var så gott som sommar, vi gick runt och beundrade arkitekturen och de säkra elinstallationerna (ledningar hängde kors och tvärs på utsidan av husen och såg ut att kunna starta en eldsvåda vilken sekund som helst). Vi kom fram till en souveniraffär som hade stora svärd i skyltfönstren. Där inne visade det sig att de sålde både svärd, andra stickvapen och hela riddarrustningar och mängder av andra föremål med mer eller mindre militär anknytning. Jag tänkte att den här butiken måste vara något unikt. Efter ett par timmars vandring på Toledos gator hade vi passerat bortåt 20 identiska butiker. Märkligt hur det kan löna sig, det känns inte som att var och varannan turist lägger 5000 euro och tar med sig en helkroppsrusning och ett svärd i packningen med sig hem. Jag kan dock förstå om man gör det, det vore rätt kul att komma som bepansrad riddare på halloween när övriga är utspökade i gummimasker.

Onsdag: Vi gjorde ett besök på slottet. Enorma takmålningar, gigantiska kristallkronor och guldutsmyckning i varje rum. På kvällen gick vi ut och åt middag på lite finare restaurang, det var en höjdare faktiskt.

Torsdag: Vi fick sällskap vid frukosten av två av tjejerna som var med ut på lördagen. Sen bar det av till flygplatsen och hemåt. När vi slutligen landade på Arlanda kändes det som att vi kommit till något i stil med en arktisk forskningsstation, mitt ute i ödemarken. I Madrid hade det varit strålande sol och sommarvärme, på Arlanda var det regn, dimma och isande kallt. Vad skulle våra förfäder hit och göra? Det kunde ha hållit sig på varmare breddgrader. Jag hade gärna vänt och åkt tillbaka på direkten.

Kommentarer
Postat av: Treno

..Rather helpful information you have here. Grazie! http://www.trenitalia.275mb.com

2007-03-07 @ 17:31:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback