Världens sju nya underverk - min lista

Vad kan man ställa för krav på ett tvättäkta "underverk" (i arketektonisk mening)?

Det ska vara storslaget och ha karaktären av landmärke, det ska ha varit en stor bedrift att färdigställa vid den tid det uppfördes, det bör ha unika estetiska och arkitektoniska kvalitéer och det bör ha ett stort symbolvärde. Slutligen anser jag att det bör vara en enskild byggnad eller monument. Hela städer platsar inte, därför faller t ex Machu Piccu bort.

1. Gizapyramiderna, Egypten: Enda kvarvarande av de ursprungliga underverken och har en given plats bland de nya.

2. Kinesiska muren: Känns också given, mest p.g.a. sin enorma längd.

3. Kristusstatyn i Rio de Janeiro: Stort symbolvärde, unikt landmärke.

4. Eiffeltornet: Uppfyller alla kriterier. Det  dominerar sin omgivning, både när det uppfördes och idag.

5. Frihetsstatyn i New York: Efter viss tvekan, men en god ersättare till kolossen på Rhodos.

6. Taj Mahal: Kommer högt på estetikskalan. Valdes framför Hagia Sophia efter moget övervägande. Hagia Sophia är visserligen äldre (vilket gör den mer storslagen för sin tid), men Tal Mahal har mer karaktär av landmärke och vinner på estetiken.

7. Angkor Wat: De sex första var lätta att få ihop, men det sjunde var svårt. Andra goda kandidater är Collosseum (vilket dock inte känns tillräckligt unik; det finns liknande i t ex Kroatien) och Akropolis (men som är i ganska dåligt skick).

Operahuset i Sydney gissar jag kommer med, men jag tycker inte att det kvalar in som underverk. Det är visserligen otroligt känt och har en speciell arkitektur, men det räcker inte. Det faller på bristande symbolvärde och bör inte ha varit en sådan bedrift att färdigställa att det motiverar statusen underverk. I så fall kan man ta med Globen också.

Mest saknad på listan är S:t Peterskyrkan i Rom. Andra goda "bubblare" är Gateway Arch, Empire State Building, CN-tornet i Toronto, Petronas Towers och eventuellt Golden Gate-bron. Men tar man med en bro får man överväga om andra konstruktioner också kan vara med; t ex oljeplattformar (som hör till de högsta konstruktionerna i världen), dammbyggen och kanaler. Sen ligger Burj Dubai, Al burj och Abraj Al Bait bra till när de blir färdigställda.


För den som är intresserad av byggnadsverk rekommenderas
http://skyscraperpage.com där man kan få skalenliga jämförelser av olika byggnader. Gå in på "Full search form" och skriv in i fältet Building t ex "Nordiska muséet, Abraj Al Bait". Notera att taket på Nordiska museet snyggt och prydligt går in under sidopelarna till vänster.

Kommentarer
Postat av: Björn

Nu har dessutom Sverige fått sina sju underverk, och Stockholm (och flera andra svenska städer) sina. Det vore därför på sin plats att haka på den här trenden, och jag vill därför publicera mitt förslag till kvarteret Kungsbackens (Rådmansgatan, Drottninggatan, Holländargatan, Tegnérgatan) egna sju underverk:
1. Rufs och Kalufs - en prisvärd och moderiktig frisersalong
2. HG Lundbergs antikaffär - hitta det du inte visste att du behövde här
3. Upper Queen Street Espressobar - grym espresso
4. Jon Blund - En enastående sängaffär, men ganska dyr
5. Chokladaffären vid Drottninggatan. Mums!
6. Den charmigt rostiga Volvo 245, som brukar stå parkerad i kvarteret.
7. Fru Larssons tulpankrukor i fönstret på andra våningen på Holländargatan -kvarterets egna hängande trädgårdar.
Som ni förstår har konkurrensen varit stenhård, och det var många som fick se sig besegrade i sista stund, men om fler än sju underverk tillåts, finns det en risk för inflation av begreppet.

2007-07-20 @ 02:12:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback